Wednesday, March 30, 2011

Montesorininkę pirmūnę MARIJĄ VARNIENĘ.

MONTESORIŠKAS AUKLĖJIMAS
Straipsnį paruošė Amerikos Lietuvių Montessori Draugijos (ALMD) pirmininkė Vilija Garbonkienė ir ilgametė Montessori auklėtoja, Marytė Kucinienė. 
Minesotos universiteto medicinos mokyklos neuropsychologas dr. Steven Hughes, žymus Montessori paskaitininkas, labai įdomiai kalba apie ateities auklėjimą tinkamą 21-mąjam šimtmečiui.  Savo paskaitose jis aptaria Montessori auklėjimo svarbą ir vaiko asmenybės visapusišką vystymasi.  Su jo paskaitomis galima susizpažinti http://www.goodatdoingthings.com/. 
Mes lietuviai Montessori auklėjimą paveldėjome jau nuo 1927m per montesorininkę pirmūnę MARIJĄ VARNIENĘ.  To laiko Lietuvoje ji pirmoji skelbė montesorninį auklėjimą dirbdama su priešmokyklinio amžiaus vaikučiais.  1930 m. Romoje baigė auklėtojų kursus su pačia Maria Montessori.  1932 Marija Varnienė vedė metinius kursus, kuriuose, tarp kitų 24 kursančių, dalyvavo 18 metų Domicėle Petrutytė.

iš kairės: Domicelė Petrutytė, dr. Varnas, Maria Varnienė
su Maria Montessori paveikslu

Nuo to laiko, visų trijų amžinos atminties, Marijos Varnienės, dail Adomo Varno ir Domicėlės gyvenimas kartu, buvo pašvestas vaikui – ateities kūrėjui.  Jie paliko Lietuvai gyvajį paminklą, didžiauią dovaną - MONTESSORI AUKLĖJIMĄ.
Toliau yra pateikiama ką Domicėlė Petrutytė rašo savo knygelėjė ,,Montesoriška aplinka šeimoje – ne tik švitriniaus popieriaus raidės“ ir aptaria ką iš tikrųjų reiškia MONTESSORI METODAS.
NE METODAS, O PAGALBA GYVENIME
Jei galėtume atsisakyti žodžio “metodas”, bei jo bendrųjų reikšmių, [kalbant apie Montessori] būtų daug aiškiau.  Pavydžiui, šį žodį pakeistume kuo nors panašiu kaip: pagalba savarankiškumo siekiančiai būtybei.  Vėlesniais metais M. Montessori jau nevartojo žodžio “metodas”, nes jis reiškė auklėjimo teorijų techniką, susijusią su pedagogais, pavyzdžiui, Diuji (Dewey), Frėbel (Froebel), Pestaloci (Pestalozi) ir kiti.  Pvz., Diuji žodį “laisvė” vartojo teoriniuose svarstymuose, tuo tarpu M. Montessori laisvę suprato praktiškai – kaip vaiko stebėjimo rezultatą. 
Neturėtume montesorinį auklėjimą laikyti vaikų mokymo metodu.  Ne! Ši klaida daroma beveik visur ir šeimose, ir mokyklose, kai tik išgristame Montessori vardą, dažniausiai jį siejame su ankstyvu išmokymu skaityti, rašyti, skaičiuoti.  Ne! Tai klaidinga! Montessori metodas yra ne daugiau kaip pagalba gyvenime, parama gyvenimui, apsauga atsiskleidžiančiam sielos gyvenimui.  Arba montesorinis auklėjimas gali būti laikomas natūraliu „gyvenimo būdu”.  Į savoką “gyvenimas” įeina protiniai gabumai, valia, jausmai ir apskritai asmenybė su savo išraiškos instrumentu – kūnu.  Mes galime plačiau aptarti, kas yra Montessori auklėjimas, suprasdami jį kaip priemonę išlaisvinančią žmogų iš amžinai besitėsiančių prieštaringų pažiūrų į auklėjimą. 
Supratus bendruosius Montessori auklėjimo dėsnius, galima geriau suprasti ir montesorinį auklėjimą šeimoje, kuris neturi būti siejamas su montesorinių priemonių įsigijimu, kurios skirtos vaikų nameliams. 
BESISKLEIDŽIANTIS GYVENIMAS
Norėdami geriau dalyką suprasti, pirmiau turime tyrinėti žmogų, o ne metodą.  Vaikas kaip žmogus yra individas.  Mes privalome jį stebėti, o ne klausti, ką turime su juo daryti.  Stebėkime besiskleidžiantį vaiko gyvenimą.  Mums reikia jį studijuoti, kaip kad studijuotume kokį augalą.  Kokios dirvos jam reikia? Vieni augalai mėgsta gauti kuo daugiau saulės šviesos, kiti saulės atokaitoje nyksta, ar žūsta.  Kas mūsų turimam augalui geriau – saulė ar pavėsis?  Taip yra ir su vaiku.  Mes privalome žinoti, ko reikia kiekvienam konkrečiam vaikui.  Auklėdami, pastebime, koks yra skirtumas tarp vaiko ir suaugusiojo, kokia vaiko natūrali prigimtis, kokias socialines teises jis turėtų turėti.  Žodžiu, tėvai turi stengtis susipažinti su nauja psichologija, kurią mums pateikusi M. Montessori. 
Galite susisiekti su Amerikos Lietuvių Montessori DraugijA ir ilgamete Montessori auklėtoja, Maryte Kuciniene per ėpaštą almd@ziburėlis.org.  Rašytkite komentarus AMERIKOS LIETUVIŲ MONTESSORI DRAUGIJOS blog:  http://montesoriskasauklejimas.blogspot.com/. 
AMERIKOS LIETUVIŲ MONTESSORI DRAUGIJOS MOKYKLĖLĖ: ,,Žiburėlis” Suburban Lithuanian Montessori
,,Žiburėlis” yra pelno nesiekianti mokyklėlė, įsteigta 1983 m. Pasaulio lietuvių centre (Lemont, IL).  Mokyklėlė pasižymi lietuvių kalbos, tradicijos; ir lietuviškos dvasios puoselėjimu montesoriškoje aplinkoje.  Priimami vaikučiai nuo 3 iki 6 metų amžiaus.  Šiokiadieniais veikia rytinė ir popietinė pamainos.  Vaikučiai susidraugauja su bendraamžiais lietuviukais, deda pamatus tolimesniam lituanistiniam švietimui.
Šiuo metu laiku, Žiburėly vyksta įvairūs darbeliai: kas plauja stalelį, kas plauja indus, kas paruošia užkandį…Tai vis pasiruošimas tolimesnei veiklai, susikaupimui, rankos paruošimui, asmenybės ugdymui.  Vieni skaičiuoja iki dešimt, delioja raides; kiti jau žino kas yra šimtas, tūkstantis.  Šimtas tai kvadratas, dešimt po deštimt sujungtų- suvertų karoliukų.  Tūkstantis- tai kubas, kuris susideda iš dešimt  sujungtų kvadratų.  Rankoje gali laikyti vienetą – vieną karoliuką; gali laikyti dešimtį – dešimt suvertų karoliukų; ir pagaliau gali laikyti net ir tūkstantį. 
Vaikas susipažiną su skaičiais naudojant švitriniaus popieriaus raidės.
Vaikai skaiciuoja iki desimt: išmokti skaičiaviom pagrindą vaikai naudoja suvertų karoliukų, o po to naudoja lentelę mokintis sudetį iki desimt.

Tėveliams buvo pristatyta, kaip žiburiukai susipažysta su matematikos pagrindais: kas tai yra daug ir kas tai yra mažai. Vaikučiai skaičiuoja  iki dešimt su  konkrečia medžiaga, kaip lazdelėmis, karoliukais... ir toliau skaičiuoja -  perėjimą per dešimt, kol pagaliau prieinama prie šimto ir tūkstančio.  Įvairius skaičiavimo įguodžius su vaikučiais patartina pratintis namų aplinkoje: ruošiant valgį, dengiant stalą, pagelbiant tėveli prie statybos ir pan..
LIETUVIŠKOS MONTESSORI VISUOMENĖS ĮVYKIAI
Nuo kovo kovo 24 d., vyks ,,Žiburėlio” mokyklėlės ateinančių metų registracija naujiems mokiniams.  Dėl informacijos užeikite į internetę svetainę www.ziburelis.org.
Balandžio 10 d., sekmadienį, vyks PAGRINDINIS VAJUS ir  ,,Žiburėlio” MOKYKLĖLĖS METINIS RENGINYS: VAKARAS TOLIMUOSIUOSE RYTUOSE.  Bodhi Thai Bistro, 6211 Roosevelt, Berwyn, IL.  Dėl informacijos užeikite į internetę svetainę www.ziburelis.org.
Gegužės 1d. sekmadieny,10:15 v.r. vyks ALMd-jos ruošiama paskaita "MONTESORIŠKA ATMOSFERA ŠEIMOJE" , Žiburėlio klasėje, pasaulio lietuvių centre, Lemont, IL.  Kalbės Nijolė Cijūnelienė, buvusi ALMd-jos pirminikė, Montessori kursų dėstytoja.  Maloniai kveičiami visi tėveliai.
Nuo birželio 1d iki  birželio 30d vyksta vasaros programa ,,Žiburėlyje”.  Dėl informacijos užeikite į internetę svetainę www.ziburelis.org.

No comments:

Post a Comment